Itämeri tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia uintiin

Itämeri tarjoaa vaihtelevia uintimaisemia, reittejä ja retkikohteita niin satunnaiselle pulahtelijalle, kuntouimarille kuin uintiretkeilijällekin.


Suojaiset poukamat houkuttelevat lomanviettäjää kastautumaan ja virkistäytymään. Saarien kierroista löytyy kuntouimarille sopivan mittaisia uintilenkkejä. Uintiretkeilijää kutsuu ulappa, jolla uidessa voi kokea vapauden hurmiota.

Avovesiuimari pääsee nauttimaan kaikilla aisteillaan meriluonnosta sekä Itämeren kiinnostavasta vedenalaisesta ja -päällisestä elämästä.

Virallisten uimarantojen ulkopuolella on muistettava huolehtia turvallisuudesta

Itämeren virallisilla uimarannoilla valvotaan rannan kuntoa ja vedenlaatua, ja niissä on turvallista uida. Kun uimari ui näiden paikkojen ulkopuolella ja pidempää matkaa, hänellä on oltava hyvä uimataito ja uintiin on valmistauduttava huolellisesti.

 Aallot huuhtovat hiekkarantaa aurinkoisena kesäpäivänä.
Kirkas vesi kutsuu pulikoimaan.

Avovesiuinti sopii uimataitoisille ja seikkailunhaluisille 

Avovesiuintia voi harrastaa ilman erityisiä uintivälineitä, mutta uimalakin ja uimalasien käyttö on suositeltavaa. Lakki estää lämmön haihtumista, ja uimalaseilla näkee vedenalaiset kasvit ja eläimet paremmin.

Yleensä merivesi on viileää, ja avovesiuimari tarvitseekin märkäpuvun pystyäkseen uimaan kauemmas  ja pidempään.

Ehdoton väline avovesiuinnissa on uimarinpoiju. Se on kirkkaanvärinen kelluke, joka näkyy kauas ja joka kulkee uimarin perässä huomaamattomasti.

Tärkeää on hyvä suunnittelu ja sopivan reitin valinta

Avovesiuimarin tulee osata suunnistamista, hengityksen mukauttamista aallokossa ja itsensä rauhoittamisen taitoa yllättävien tilanteiden varalle. Fiksu uimari ei koskaan ui yksin vaan kaverin kanssa tai ryhmässä tai vaikka pyytää perheenjäsenen melomaan vieressä.

Avovesiuimari suunnittelee itse reittinsä kuntonsa ja uintiturvallisuuden huomioiden. Etäisyyksien arvioiminen uinnin aikana vedestä käsin on vaikeaa, joten hyvä etukäteissuunnittelu on tärkeää.

Turvallisin reitti kulkee lähellä rantaa ja kaukana veneväylistä. Lisäksi reitti on tarpeeksi lyhyt uimarin omaan kuntoon sekä sää- ja lämpötilaoloihin nähden.

Uimari on kuin yksi meren asukkaista

Saarihyppely eli uiminen saarelta toiselle sekä luotojen tutkiminen uimalla on hauskaa! Suositussa swimrunissa uidaan lyhyitä etappeja avovedessä ja juostaan uintietappien välit maastossa.

 Sileäksi kulunut kallioranta keskellä sinistä merta.
Mitä mahtaa löytyä seuraavalta saarelta?

Avovesiuinti on elämyksellistä luontoliikuntaa, jossa uimarin mieleen painuvat lähtemättömästi Itämeren kauniit kalliorannat, rakkohaurumetsät ja vesilintujen parvet. Kalojen ja lintujen näkeminen lähietäisyydeltä veden alla on hieno kokemus, ja moni uimari haaveilee myös hallin ja norpan näkemisestä.

Itämeri tarjoaa upeiden luontokohteiden lisäksi kulttuurimiljöitä, joihin myös voi tutustua uimalla. Ja jos uintiin kaipaa extremeä, niin silloin kannattaa pulahtaa Itämereen talvella. Talviuintipaikkoja löytyy monilta Itämeren rannikon ja saariston paikkakunnilta. Lue lisää avovesiuinnista!