Koe Suomen uskomaton rannikko ja häikäisevät saaristot!

Suomen rannikko on 1100 kilometriä pitkä ja merialueellamme on yli 81 000 saarta. Rannikon ilmasto, luonto ja kulttuuri muuttuvat elävinä koko matkan ja sokkeloiset saaristot kätkevät entisaikojen salaisuuksia, luonnonihmeitä sekä tuhansia tarinoita.

 Vanhanaikainen puupursi lipuu vedessä.
Puisella perinnealuksella pääsee entisaikojen meritunnelmaan.

Rannikolla voi aistia syvän yhteyden mereen ja luontoon

Monet saaristojen kylät heräävät henkiin kesällä mökkeilijöiden ja matkailijoiden piristäminä ja turismi onkin auttanut pitämään yllä perinteisiä elinkeinoja ja kädentaitoja. 

Suomalaisten ainutlaatuinen luontoyhteys näkyy rannikolla käytettävissä raaka-aineissa, rakentamisessa ja vapaa-ajanviettotavoissa. 

 Punaisia mökkejä saaressa ja taustalla siintää meri.
Idyllinen mökkimaisema Kalajoella.

Rentoudu luonnon helmassa 

Yksi parhaita tapoja nauttia luonnon läheisyydestä on mökkeily, suomalaisten ikisuosikki. Vuokramökkejä on saatavilla kaikilla varustetasoilla, mutta tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sauna sekä rauhallinen sijainti luonnon helmassa.  

Mökkilaiturilla saunanlämpimänä unohtuvat arjen kiireet sekä stressi, ja voi harjoittaa suomalaista meditaatiota: horisonttiin tuijottelua kesäyön hiljaisuudessa. Taivaalla välkkyvät ensimmäiset tähdet ja jossain kaukana kukkuu käki. 

Veneily on varma tapa kokea seikkailu merellä 

Merellisestä tunnelmasta on helppo nauttia veneillen. Pitkin rannikkoa järjestetään paljon erilaisia risteilyjä, jotka usein vievät suosituille saarikohteille. Useilla paikkakunnilla on myös vuokra- ja taksiveneitä, joilla pääsee etäisimpiinkin kohteisiin.

Vesillä aallot keinuttavat alusta ja tuuli pyyhkii mielestä kaupungin melskeen. Merenkäynnistä ja säätilasta riippuen kokemus voi olla mitä tahansa rentouttavasta jännittävään, mutta meri tuo seikkailun tuntua lyhyempäänkin matkaan. Lieneekö niin, että ihmisen veri vetää merelle?

 Hylkeen pää pilkistää vedestä.
Uteliaat hylkeet tulevat usein ihmettelemään vesilläliikkujia.

Saaristot tarjoavat kalastajakylien romantiikkaa ja tuulen huminaa kuunarin purjeissa 

Rannikon pitkä ja värikäs historia on yhä elävästi nähtävissä lukuisilla kulttuuriperintökohteilla. Vanhan kalamajan kupeessa voi melkein kuulla verkkoaan korjaavan kalastajan lupsakan tarinoinnin, ja niityllä laiduntaa yhä usein maatiaiskarjaa ylläpitämässä perinnemaisemaa.  

Majakan huipulta avautuva näkymä on säilynyt lähes muuttumattomana, ja paikoin yhä seilaavat perinteisillä menetelmillä ja laivanrakennustaidoilla veistetyt puulaivat, joiden kannella tervan tuoksussa pääsee hetkessä entisaikojen tunnelmaan.  

 Valkoinen majakkatorni sinistä taivasta vasten. Huippu on kirkkaanpunainen.
Marjaniemen majakka Hailuodossa piirtyy kauniisti syvänsinistä taivasta vasten.