Sukella Itämeren vedenalaiseen luontoon

Pinnan päällinen ja alainen Itämeri ovat aivan erinäköiset. Kasvillisuus ja eläimistö vaihtuvat veden alle mentäessä, ja merialueesta riippuen veden väri voi olla mitä tahansa kirkkaasta ja läpinäkyvästä leväplanktonin värjäämään vihreään ja humuspitoiseen punaruskeaan. Moni suomalainen sukeltaa vain ulkomaanmatkoilla lämpimissä vesissä, vaikka kotoisasta Itämerestäkin löytyy upeita sukelluskohteita.

 Hauki ui vesikasvillisuuden päällä.
Suomessakin voi törmätä pinnan alla eksoottisennäköisiin kaloihin.

Itämeren pinnan alla aukeaa aivan uusi maailma 

Aalloissa huojuvat rakkohaurumetsät kätkevät huomaansa kalanpoikasia sekä selkärangattomia ja sinisimpukkapatjojen päältä ja rakosista kymmenet muutkin lajit löytävät kodin. Pystykallioiden seinämille takertuu korvameduusan polyyppeja, syvyyksissä odottavat hylyt - joita edes laivamadot eivät Itämeressä nakerra - ja meriajokasniityillä elelevät särmä- ja siloneulat, trooppisten merihevosten serkut.

Vehmas rakkohaurukasvusto.
Rakkohaurumetsät kuhisevat elämää merenpohjassa.

Laitesukellusta voivat harrastaa kaikki sukelluskurssin suorittaneet. Suomessa saa sukeltaa ilman erillistä lupaa kaikkialla paitsi Ahvenanmaan vesialueilla, puolustusvoimien suoja-alueilla ja Saaristomeren kansallispuistossa sekä muutamalla suojellulla hylkyalueella. Hylkeidensuojelualueita ei saa lähestyä puolta tai yhtä merimailia lähemmäs vuodenajasta riippuen. 

Sukeltaminen Suomessa vaatii kunnon varusteet 

Jos ei omista omia sukellusvarusteita, pitkin rannikkoa löytyy lukuisia sukellusliikkeitä ja sukellusseuroja, joista monet vuokraavat välineitä. Usein sukellusseurat ja -liikkeet myös järjestävät sukellusreissuja rannikolle, jos haluaa vinkkejä sukelluskohteista ja veneen alleen. 

Itämeressä sukeltaessa kannattaa ottaa huomioon veden todennäköinen kylmyys. Syvemmillä hylkykohteilla vesi voi olla ympäri vuoden neljän asteen paikkeilla, vaikka pintavesi lähestyisi jo kahtakymmentä. Siksi kuivapuku onkin suositeltavampi kuin märkäpuku, erityisesti syvemmälle mentäessä.

 Sukeltaja valokuvaa pohjakasvillisuutta.
Pohjalla vesi voi olla vain muutaman astetta lämmintä.

Snorklaus on helppo tapa tutustua vedenalaiseen maailmaan Itämerelläkin 

Snorklaus saattaa olla helpoin tapa tutustua Itämeren vedenalaisiin ihmeisiin. Et tarvitse välttämättä muuta kuin maskin ja snorkkelin, mutta räpylät ja märkäpuku lisäävät mukavuutta. 

Vedenalaiset karikot, ulkosaarien rannat ja kirkasvetiset laguunit ovat parhaita snorklauskohteita. Niissä on usein riittävän kirkasta ja matalaa vettä, ja valoisa vyöhyke kuhisee elämää, jota on hauska tarkkailla.

Snorklaamiseen ei tarvita lupia tai sen kummempaa koulutusta. Snorkkelilla hengittämistä on kuitenkin hyvä harjoitella. Kun snorkkeli painuu veden alle sukeltaessa, pitää muistaa puhaltaa putki tyhjäksi vedestä ennen hengittämistä!

 Laiturin päällä ovat räpylät, uimamaski, snorkkeli ja painovyö.
Snorklauksen voi aloittaa pelkillä perusvälineillä. Painovyö auttaa veden alle pääsemisessä ja liikkumisessa, jos käytät märkäpukua.

Sukeltaminen Ahvenanmaalla vaatii erityiset luvat 

Ahvenanmaan sukelluslainsäädäntö edellyttää sukellusluvan anomista Ahvenanmaan maakuntahallinnolta ja sukellusluvan saaneilta kirjallista raporttia sukellustoiminnastaan. Teknisillä laitteilla ei siis saa sukeltaa Ahvenanmaalla ilman lupaa.

Lue ruotsiksi lisää sukeltamisesta Ahvenanmaalla.