Meri on lintujen valtakuntaa

Lintuparvi häämöttää horisontissa! Kuulitko tuon laulun? Lintujen tarkkailu on kiehtova harrastus, joka antaa loputtomasti elämyksiä ja haasteita niin aloittelijoille kuin konkareillekin.


Keväisin ja syksyisin Itämeren yli tai rannikkoa seuraten muuttaa tuhansia lintuja hippiäisistä hanhiin, ja kesällä saaret ja luodot täyttyvät pesivistä siivekkäistä. Paikoin korviahuumaava laulu ja ääntely hallitsevat rantoja, ruovikoita ja metsiköitä, ja mitäpä olisivatkaan ulkosaariston luodot ilman taustalta kuuluvaa lokkien huutoa? Talvisin saaristokin hiljenee, mutta muutamat sitkeät lajit ja yksilöt jäävät lumen ja jään valtaamaan maisemaan.

Mustavalkoinen lintu ui vedessä
Tunnistatko lajin? Suurikokoinen isokoskelo suosii suuria ja karuja vesistöjä.

Lintuharrastus palkitsee kokeilijaa

Ei ole yhtä oikeaa tapaa harrastaa lintuja: yksi viettää aikaansa kaukoputken kanssa rantakalliolla, toinen kiikaroi aina retkeillessään, kolmas rakentaa pönttöjä ja kunnostaa elinympäristöjä, neljäs kantaa ravintoa talviruokinnalle, viides kartoittaa yksilö- ja lajimääriä virallisilla laskennoilla, kuudes rengastaa, seitsemäs valokuvaa tai piirtää siivekkäitä ja kahdeksas tekee kaikkea mahdollista, yksin tai yhdessä.  

Lintuharrastajia yhdistää huomaavaisuus ja rakkaus luontoa kohtaan. Mikä on juuri sinun tapasi? 

 Tiira lentää matalalla kivikon päällä, nokassaan kala.
Tiiran lounastauko.

Lintujen tarkkailu merellä on helppoa 

Avoimilla merialueilla lintujen tarkkaileminen on helppoa: tarvitset oikeastaan vain hyvää mieltä ja sään mukaiset varusteet. Jos haluat nähdä linnut hyvin, kiikarit tai kaukoputki auttavat. Lintukirjasta, lämpimästä pukeutumisesta ja hyvistä eväistä on varmasti myös iloa, sillä luonnossa aika kuluu kuin siivillä.  

Kuuntele ulapan ääniä (Jan-Erik Bruun)

Pitkin rannikkoamme on pystytetty lukuisia lintutorneja, joista tarkkailu onnistuu helposti ja mukavasti, ja usein paikalla on myös muita harrastajia, joiden kanssa on mukavaa vaihtaa kokemuksia.  

Lintukärpäsen purtua ja harrastuksen syvennyttyä voit myös osallistua esimerkiksi rannikolla ja merellä sijaitsevien lintuasemien toimintaan. Yksinkertaiset asemarakennukset sijaitsevat usein toinen toistaan upeammilla paikoilla keskellä mereistä ympäristöä.  

Lintuasemia ylläpitävät BirdLife Suomi sekä alueelliset jäsenyhdistykset. Monet lintuyhdistykset järjestävät myös yhteisretkiä, joille kaikki ovat tervetulleita. 

 Tylli kököttää kiven päällä rantahietikossa.
Kahlaajiin kuuluva tylli viihtyy varsinkin avoimilla rantahietikoilla ja on harvinaistunut niiden umpeenkasvun myötä.

Ikuista unohtumattomat luontohetket  

Luontokuvaus on kiinnostava harrastus, sillä mahdollisuudet ovat rajattomat. Meren loputtomien aaltojen metsästys, valojen ja varjojen leikki, maiseman muuttuminen eri säässä ja vuodenaikoina, merellä erityisen hyvin erottuva tähtitaivas sekä lukemattomat eläimet ja kasvit niin pinnan päällä kuin allakin tarjoavat iloa ja haastetta ikuistettavaksi.  

Nykyisillä älypuhelimillakin saa mainioita kuvia, ja innostuksen kasvettua tekniikkaa löytyy jokaiseen tarpeeseen. Moni yhdistää luontokuvauksen muihin harrastuksiin, kuten retkeilyyn, veneilyyn, melontaan, lintujen tarkkailuun, sukellukseen tai mökkeilyyn.  

Ja kukapa ei nauttisi upeista kuvista, joihin liittyy unohtumaton luontokokemus tai tarina!  

 Kettu jolkottaa kalliolla.  Nurmilaukka kukkii kalliolla.