Kulttuurimaisemia ja ulkosaariston karuja kallioita Tammisaaren saariston kansallispuistossa

Heittäydy seikkailuun Tammisaaren saariston kansallispuistossa! Suvituuli suhisee kaislikossa ja aallot pärskivät saariston rantoja ja ulkomeren karuja luotoja vasten. Tuhannet merilinnut lounastavat rannikon matalikoissa - jotkin vierailijoina muuttomatkallaan, toiset pesimäpuuhissa.


Kansallispuiston maisemat vaihtelevat sisäsaariston rehevistä maisemista ulkosaariston karuun, vähäeleiseen kauneuteen. Villin luonnon lomasta löytyy myös historiallisia kulttuurimaisemia, sekä kohteita ja reittejä niin päiväretkille kuin pidempiinkin reissuihin.

Metsien ja niittyjen Älgö herättää historian eloon

Syreenit kukkivat ja viinimarjat kypsyvät suven lämmössä Rödjanin vanhalla kalastajatilalla Älgön saarella. Tilan puinen päärakennus toimii museona, jossa voi tutustua saaristolaisen kalastajaperheen historiaan. Alueelta löytyy myös vanha hirsisauna.   

Rödjanin kalastajatilalta alkaa 2 km:n pituinen luontopolku, joka kuljettaa saaren hämyisten kuusikoiden ja kosteikkojen halki. Reitin varrelta löytyy myös yksi saaren kolmesta pienestä järvestä ja näköalatornista avautuu saariston aava merimaisema. Saaren asukkeihin kuuluvat myös komeasarviset hirvet ja ketterät valkohäntäpeurat.

 Aurinko kimmeltää meren pinnalla. Taustalla on rakennuksia ja majakka pienellä saarella
Paahteiset kalliot lämpenevät kesäpäivän auringossa.

Jännittävä Jussarö on täynnä yllätyksiä ja historiaa

Luonto on jo armotta vallannut takaisin saaren vanhat kaivokset ja sotilasrakennukset - jäljelle jääneet rakennelmat kertovat omaa historiaansa. Saaren länsipuolen koskemattomasta aarnimetsästä löytyy uhanalaisia ja harvinaisia vanhojen metsien kääpälajeja, ja sen alueella liikkuminen onkin sallittu ainoastaan luontopolulla arvokkaan luonnon suojelemiseksi.

Sataman saunassa on hyvä huuhtoa pois päivän hiet ja nauttia kahvilan antimista.

Jussarön edusta on mielenkiintoinen myös meri- ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille. Saari on toiminut keskeisen sijaintinsa vuoksi väylien solmukohtana, ja vuosisatojen saatossa lukemattomat laivat ovat etsineet suojaa Jussarön satamasta. Horisontissa siintää Sundharun kalliosaareen rakennettu, Suomen ensimmäinen miehittämätön majakka.

Pinnan allakin piilee yllätyksiä - alueelta löytyy useita muinaismuistoiksi luokiteltuja alusten hylkyjä ja niiden osia. Muutama niistä sijaitsee aivan saaren rantavyöhykkeessä.

Entisten merenkulkijoiden kohtaloksi on saattanut koitua saaren edustan rautamalmi. Runsas malmikenttä sekoittaa edelleen perinteisen kompassin neulaa. Ole varovainen, ettet mene suunnista sekaisin!

 Rantakalliota, taustalla saari jolla kulmikas majakka
Jussarön majakka on ohjannut meriliikennettä automaattisesti jo vuodesta 1922.

Sokkeloiseen saaristoon mahtuu monipuolisia luontoelämyksiä

Tammisaaren saariston kansallispuisto mahdollistaa monipuolisesti kokemuksia luontoharrastajille, saariston kulttuurihistorian ja kalastuksen ystäville sekä muille vesilläliikkujille.

Veneellä tai kajakilla liikkuville on tarjolla suojaisia luonnonsatamia ja kuvankauniita poukamia, joissa voi nauttia rauhasta ja kiireettömyydestä. Istuudu lepäämään ja seuraa kun aurinko hiipii maillensa. Kevään ja alkukesän aikaan luodoilta ja matalikoilta kiirii haahkalintujen haikea pulputus.

Upean saaristoluonnon lisäksi pinnan alla piilee kauniita vedenalaisia maisemia, jotka vaihtelevat rehevistä sisäsaariston laguuneista ja fladoista ulkosaariston kivikko- ja kalliopohjiin ja syvyyksien pöliseviin silttipohjiin.

Maski päähän, snorkkeli suuhun ja pulikoimaan! Voit törmätä sinisimpukkaan, rakkohauruun, värikkääseen leväviidakkoon sekä kasvustoissa vipeltäviin kaloihin ja pikkuöttiäisiin. Onnekkaimmat saattavat jopa kohdata uteliaan hallin!

Halli ui pinnan tuntumassa
Utelias halli tervehtii sukeltajaa.

Vierailu

Tammisaaren saaristoon pääsee vain omalla veneellä tai taksiveneellä. Tutustu karttoihin ja kulkuyhteyksiin.

Tammisaaren luontokeskukseen pääsee autolla.